Sitemap    
 

Nyhedsbrev fra 18-01-2018: Vinimperiet fylder 10 år

Bare rolig, du skal nok få Vinimperiets anbefaling til vinoplevelser, men først er der noget, vi lige må tale om. I år skriver vi 2018, og det vil sige, at Vinimperiet har eksisteret i 10 år. Egentligt er det ikke så mærkeligt. Vinimperiet er som et igangsat legeme, der ikke påvirkes af nogen resulterende kraft. Det bevæger sig med konstant hastighed i samme retning. Og retningen går altid mod nye oplevelser. Hastigheden har i sagens natur ikke ændret sig, den er stadig temmelig adstadig.

Hvad var det så, som satte gang i denne bevægelse? Jeg tror faktisk, det startede i Reberbansgade i Aalborg. Ud over at jeg blev født på hospitalet, som ligger i gaden, og de først to år af mit liv boede i nummer 47, så drejer det sig her om Reberbansgade nummer 1. I denne opgang boede en god ven, og i hans lejlighed fandt jeg en udgave af Erich Maria Remarques bog Triumfbuen. Nogle af hovedpersonerne i denne bog elsker at drikke ældre hvidvin fra Vouvray. Og det er selvfølgelig i denne fascination, at udgangspunktet skal findes.

Men det er ikke nok, for jeg er samtidig akademiker. Uanset hvor pauver, uforløst og uformående en akademiker, jeg er, så er det også mit udgangspunkt. Og den akademiske fremgangsmåde er den skeptiske, dvs. ikke at søge det umiddelbare, men at finde det uafdækkede. Derfor startede min rejse ikke i Vouvray, men i en lille by, som ligger i skyggen af Vouvray. Nemlig Montlouis! Åh, bare navnet er nok til at sætte gang i udfoldelser af energi til 10 vinimporter. Det skal også lige tilføjes, at den første rejse skete sammen med samme ven, som jeg havde lånt Triumfbuen af. Vi havde tidligere foretaget adskillige vinrejser sammen i hans mors Mazda, men denne gang var det vist i hans egen bil...

Den første producent, vi besøgte, ligger faktisk ikke i Montlouis, men i en by lige ved siden af, som hedder Saint-Martin-le-Beau. Kan det blive smukkere...? Og producentens navn var Domaine des Liards. Jeg nåede desværre kun at få én sending hjem fra denne producent, for jeg var knap startet, før en anden producent, Philippe Gourdon fra Chateau Tour Grise, spurgte mig, hvorfor jeg ikke udelukkende importerede økologisk vin. Det havde jeg ikke noget svar på, så derfor ringede jeg til de ikke-økologiske producenter, jeg var startet med at importere, og sagde, at jeg desværre måtte afbryde samarbejdet. Ud over Liards var det La Chapinière de Chateauvieux i Touraine og Domaine de la Renardière i Jura. Så hurtigt kan tingene gå...

Jeg forstår dog ikke, at der ikke er andre, som har forsøgt med Domaine des Liards, for det er fantastisk vin til gode priser. Og alligevel jo, for jeg ved jo godt, at den danske vinbranche udelukkende styres af hype og mode. Haha... haha...

Som sagt startede det med Montlouis, ud over Liards var det Domaine Lechartier, som lå inde i centrum af Montlouis. Men det var meget svært at få afsat, så på et tidspunkt stoppede jeg importen derfra. Den glædelige nyhed på denne fødselsdag er, at Vinimperiet nu igen har fundet en producent fra Montlouis. Jeg ved godt, at vi har en Montlouis fra Domaine Jaulin-Plaisantin, men det er opkøbte druer, som vinificeres i Chinon.
Den nye producent hedder Domaine Vallée Moray og befinder sig i den lille by Husseau, der ligger ca. halvt så langt fra Montlouis som Saint-Martin-le-Beau. Det er Hervé Grenier (se billedet), som står bag. Han overtog i 2014 markerne fra Les Loges de la Folie, og han får stadig hjælp af Jean-Daniel fra det gamle domæne.
Stedet ligger i nærheden af en vis rue de la Vallée Moret og ved at ændre stavemåden henvises der nu også til inkaernes gamle center for landbrugsforskning i Peru med navnet Moray.

Dagens anbefaling er en hvidvin fra domænet, nemlig:
2014 Montlouis sur Loire, Aubépine, Domaine Vallée MorayDen er økologisk certificeret. Mht. svovl, så holder den sig under grænsen, der anbefales af den franske naturvinsorganisation AVN. Og den har også noget af den læskende og letdrikkelige frugtige karakter som naturvin. Men der er ingen mærkelige aromaer, den smager af chenin blanc, lidt mindre syre end de fleste andre. Og så er den forholdsvis kraftig og kødfuld. Den kan bruges til både fed fisk, jordskokker og legerede supper.
Argentina

Så vidt, så godt, men hele historien om Vinimperiet kan dog ikke fortælles uden også at inddrage en anden tråd, nemlig den argentinske tango. Den har jeg danset i mange år, og i de byer, jeg har boet i, har min kone og jeg også undervist i denne dans. Da vi kom til Randers, var det på Underværket, vi fandt et sted, hvor der kunne undervises i tango. I den forbindelse så jeg en dag, at der var et ledigt lokale til leje, og jeg besluttede at arbejde dér i stedet for at sidde hjemme. Der gik ikke lang tid, før jeg kunne mærke, at al pladsen på det nye kontor måtte bruges til noget mere, og så opstod vinimporten.

I starten fandt jeg også en argentinsk vin, selvfølgelig fra en importør, der hed Tango y Vinos. Men den røg hurtigt ud igen, efter at jeg havde indført økologi-kriteriet. Og der skulle gå nogle år, før jeg fandt økologiske argentinske vine at importere. Men det lykkedes i 2015, og det er med stor glæde, jeg kan anbefale følgende vin:
2014 Valle de Uco, Tupungato, Malbec, Vin de la Cordillère, 4 ManosDen er økologisk dyrket, men er endnu ikke blevet certificeret. Den ligger også under svovlgrænsen fra AVN. Bag vinen står Vincent Wallard.
Vincent fortæller selv:

»After living 6 years in Argentina, I've started to buy grapes and make a Malbec in 2011 with organic grapes from Bodega Cecchin in Maipu, south of Mendoza. In 2014, I decided to go further south for higher terroirs with calcarean soils in Gualtallary at 1500m near Tupungato. Using my knowledge of both sides of Cordillera, I'am also selecting, importing and distributing a small range of wines, made by friends in respect of both soils and nature, using indigene yeasts, low or no sulfites, unfiltered and with very little or no wood aging.«Han importerer selv vinen til Frankrig sammen med andre vine fra Argentina og Chile, og det er via ham, Vinimperiet har vine fra de to lande.
Jeg håber, at Vincent og Vinimperiet kommer til at følges ad yderligere 10 år, og at vi vil afdække masser af nye vinterritorier og skabe unikke oplevelser.

Skål!
Vinimperiet | CVR: 21032247 | Underværket, Stemannsgade 9C, 8900 Randers C - Danmark | Tlf.: +45 28 69 68 28 | vin@vinimperiet.dk